Uw verslaggever ter plaatse

Direct naar de verspreidingskaart

Omhoog! is een project dat zich nog het beste laat omschrijven als "viraal ijzerdraad": draadmetalen mensfiguurtjes die zich langzaam maar zeker verspreiden over Haarlem, Nederland, Europa, en zelfs, zij het in zeer beperkte mate, over de rest van de wereld.

Hoe is het allemaal zo gekomen?

De eerste besmettingen met dit ijzerdraad vonden plaats tijdens de Vijfhoekkunstroute: in de Haarlemse Vijfhoek en de omliggende straten hingen 45 draadmetalen mensfiguurtjes. Aan regenpijpen, aan balkonhekken, in muurplanten.
Overal. Maar (meestal) vér boven de grond.

Mensen die wisten dat ze er hingen keken tijdens het wandelen zo af en toe omhoog. Dat ze dan ook prachtige gevelstenen en fraaie geveltjes zagen was mooi meegenomen.

Mensen die niet wisten dat ze er hingen stonden bij de eerste vondst voor een klein raadsel. En bij de tweede vondst gingen ze misschien wel gericht op zoek.

En nu zwermen de mensfiguurtjes uit, naar nóg meer mensen, nóg meer gevels.

Waar hangen al die figuurtjes?

Haarlem is nog steeds de gemeente met de meeste klimmertjes, maar Leiden is op weg om een goede tweede te worden. En ook elders in het land zijn hangplekken te vinden.

Er heeft zelfs een klimmertje een reis op een kustvaarder gemaakt. De laatste stand van de verspreiding is te volgen op deze kaart.

Hoe verspreiden ze zich?

De poppetjes verspreiden zich door mond-tot-mondreclame.

Aan alle mensen die al een klimmertje hebben vraag ik of ze ook hun netwerk (buren, familie, vrienden, collega's) weer attent willen maken op deze o zo leuke stukjes ijzerdraad, en om aan geïnteresseerde voorbijgangers uit te leggen wat het idee is achter de klimmertjes, en hoe ze mee kunnen doen.

Zo ontstaat steeds weer een nieuwe "golf" van "besmettingen".

Die golven lopen in de tijd allemaal door elkaar: het gaat om het aantal communicatie-stappen ("handdrukken", zou je kunnen zeggen) vanaf de eerste klimmertjes.

Al die besmettingen en golven houd ik bij. Die gegevens zullen, in een later stadium, worden verwerkt in een visualisatie van de verspreiding van het "virale ijzerdraad" in tijd en ruimte.

Hoe kom ik aan zo'n poppetje?

Als je een plekje hebt waar zo'n figuurtje wel op zijn/haar plaats zou zijn (zichtbaar vanaf de openbare weg, een paar meter hoog), stuur me dan gewoon een mailtje (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), en we bekijken samen even hoe het klimmertje jouw kant op kan komen.

Het poppetje is gratis (behoudens eventuele verzendkosten), maar in ruil ervoor vraag ik je wel om hem/haar zichtbaar op te hangen, me een foto plus wat informatie voor de verspreidingskaart te sturen, en, het allerbelangrijkst, bij te dragen aan de mond-tot-mondreclame. Hoe dat allemaal werkt staat in een handig stappenplan.

En hoe ziet dat er dan uit?

Alle klimmertjes zien er in het begin hetzelfde uit: licht gebogen knieën, de armen iets omlaag.
Gelukkig zijn ze van ijzerdraad, dus alle gewrichten zijn zo te buigen dat het poppetje doet wat het moet doen. Een regenpijp vasthouden, een vlaggenmast omarmen, aan de vensterbank of een balkonrand hangen: alles is mogelijk.
Hieronder wat voorbeelden.